Kredsløb

Kredsløbet består af to dele – det lille kredsløb, som transporterer blod til lungerne og det store kredsløb, som transporterer blod til kroppen via den store hovedpulsåre, aorta.

De mindste blodårer kaldes kapillærer. Kapillærernes vægge er så tynde, at ilt og andre stoffer passerer igennem dem. Arterierne - pulsårerne - er de blodårer, der fører blodet fra hjertet til kapillærerne. Venerne er de blodårer, der fører blodet den anden vej fra kapillærerne til hjertet. De mindste blodårer kaldes kapillærer. Kapillærernes vægge er så tynde, at ilt og andre stoffer passerer igennem dem. Arterierne - pulsårerne - er de blodårer, der fører blodet fra hjertet til kapillærerne. Venerne er de blodårer, der fører blodet den anden vej fra kapillærerne til hjertet.

De mindre arterier er omkranset af muskler, der kan trække sig sammen eller slappe af. På den måde kan kroppen styre blodtilførslen til et bestemt område.

For eksempel stiger blodtilførslen til ansigtet, når man rødmer, ved at de små arterier udvider sig. Omvendt trækker arterie-musklerne sig sammen i nærheden af et sår for at forhindre blodet i at løbe ud.

Når fedt aflejres på blodårernes vægge, bliver der mindre plads til at blodet kan strømme igennem. Dermed underforsynes kroppen med ilt. Blodtryksmedicin bruges til at lette gennemstrømningen af blod gennem de forkalkede blodkar. Kolesterolsændende medicin bruges til at forhindre at mere fedt aflejres i blodårene.
Udarbejdet af Pharmakon 2014